Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

Szeretnénk mindig újat mondani Önnek a régi Kőbányáról.

  • „Mozaikok Kőbánya történetéből” című, állandó kiállításunk régi tárgyak segítségével mutatja be, hogyan éltek elődeink. 
  • Olyan „információ-raktár” vagyunk, ahol a Kőbánya múltjával kapcsolatos, az évtizedek alatt felhalmozott ismeretekhez minden érdeklődő hozzáférhet. 
  • Helybeni olvasásra, kézikönyvtár is rendelkezésére áll.
  • A gyűjtemény közösségi hely is, nálunk egy jót lehet beszélgetni Kőbánya múltjáról.

A gyűjtemény civil kezdeményezésre jött létre, anyaga könyvekben, újságcikkekben, fotókban, iratokban, térképeken, tárgyi emlékekben idézi meg e városrész múltját, amely sokszor az egész ország haladását is szolgálta földrajzi adottságaival, geológiai jellemzőivel, a szőlőműveléssel, állattenyésztésével, kőbányászatával, téglakészítésével, vas, élelmiszer, gyógyszer, porcelán gyártásával és világra szóló sörfőzésével, kéziszerszám, elektronika iparával.

A Népliget évszázados fái, a Százados-úti Művésztelep művészettörténeti produktumai, a vásárváros területének kialakulása, Közép-Európa második legnagyobb temetőjének története mind-mind erre bizonyság.

Állandó kiállításunk leglátványosabb részei a régi Úri kaszinó, a Cserkesz utcai középületek, lebontott udvarházak kovácsoltvas rácsozatai, vasdíszei, kovácsoltvas iparművészeti remekei és a kőfaragások.

A lakosság mindennapi életének ellátásában jelentős szerepet játszottak a kisiparosok, kiskereskedők. Ezt reprezentálja egy teljes, hiteles tárgyegyüttessel a cipész-műhely.

Láthatók még a kalapos mesterség, a cukrászat kellékei, az asztalosság szerszámai. A Ceglédi, Bihari úti munkáslakások szűkös, de takarosan tartott konyháinak apró tárgyai, felszerelései a két világháború közötti időszak sanyarú sorsát idézik meg. A díszes tajtékpipák, a bakelit zenei lemezek, az aranyozott szélű Drasche teáskészlet a módosabb életkörülmények relikviái.

A közösségi aktivitásra támaszkodunk, ezért - a látogatókon, kutatókon, szakdolgozatot írókon stb. túl - várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vesznek részt a helytörténeti munkában, vagy cselekvő tagjai szeretnének lenni a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény Baráti Körének. A Baráti Kör havonta egyszer, minden hónapban az utolsó csütörtökön 17 órakor találkozik. Programjaink nyilvánosak és ingyenesek, ezen a honlapon kerülnek kihirdetésre. Összejöveteleinkre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Látogasson el hozzánk! Egyszerre vagyunk tudásbázis és a Kőbányát szeretők számára agora.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.
Elfogadom