Genius Loci

szülőhelyed is tanít


Különleges, játékos feladatokkal teletűzdelt helytörténeti séta megrendezésével kapcsolódott be a Múzeumok Őszi Fesztiválja elnevezésű programsorozatba a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ 2011. október 1-jén. A másfél kilométeres túra résztvevői megismerkedhettek, a kerület kultikus helyszíneivel és tárgyaival, kincseket kereshettek a Helytörténeti Gyűjteményben, valamint egy elvarázsolt kastélyba is bejuthattak.

A program szakmai felelőse Buzás Kálmán, a 2011-ben múzeumpedagógiai Nívódíjjal kitüntetett Podmaniczky-díjas helytörténész volt.

A Géniusz loci – szülőhelyed is tanít című programunk rendkívüli sikernek örvendett. A részvételi létszámot a jó megvalósítás érdekében 50 főre limitáltuk, de több mint 90-en jelentkeztek, amelyből 70 vendéget tudtunk fogadni. A program minden mozzanata megvalósult, úgy érzem, hogy ezen napon mindenki remekül érezte magát, ennek ékes bizonyítéka, hogy az eredetileg délutánig tervezett program végül az estébe nyúlóan ért véget. A korosztályi megoszlás szerint az ölben ülő kisgyermektől, az idős vendégekig családostól vettek részt délutáni programunkon. A résztvevők nemcsak kőbányai illetőségű vendégek voltak, hanem vidékről is megtisztelték a rendezvényt.

A program a beadott tematikához képest jelentősen bővült, a visszajelzések pozitívak voltak, keresték az ismétlődő lehetőséget.

A program megjelent a Pesti Est Múzeumok Őszi Fesztiválja 2011 c. különszámában, valamint a Kőrösi őszi műsorfüzetében, ezért a tervezett reklámköltség jóval alacsonyabb lett. Csupán szórólapokat és plakátokat kellett készíttetnünk.

A „Genius loci - A szülőhelyed is tanít” elnevezésű sétán az indulók egy térkép és idegenvezetők (akik nélkül ez a program nem valósulhatott volna meg) segítségével járták végig az előre kijelölt helyszíneket, ahol különféle szokatlan feladatokat kellett megoldaniuk és históriákat hallgathattak.

A csapat az első állomáson, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény látványtárában keresett olyan kultikus, a kőbányai lakosság által gyűjtött tárgyakat, amelyek hűen jellemzik a kerületet.

Ezután a Sorg-villa előtt haladtak el, melynek tulajdonosa valaha Magyarország legnagyobb építési vállalkozója volt.

Innen a Szent László templomba érkeztek, ahol a toronyba menet megszámolhatták a felfelé vezető lépcsők számát, meghallgatták a megkongatott harangot, és a helyszínen mindenki elkészíthette − némi kézműves munkával − és megszólaltatta saját fejharangját. Közben a kilátásban gyönyörködve – nem csekély feladatként − saját lakhelyüket is megjelölték egy ajándékba kapott körpanorámán. Majd Attila atya a templomban található szimbólumokról mesélt az oltár, és a keresztelő medence közvetlen közelében.

A hetvenfős társaság útja ezután a Szent László téren keresztül a kőbányai pincerendszerbe vezetett, ahol kiderült, hogy itt felhalmozódott 4 kilométer vastagságú üledékrétegből keletkezett mészkő után kapta Kőbánya a nevét.

Ezután a romos Dreher-kastélyt járták be, melynek szalonjában antik képeslapokat készítettek, amelyet a Kőrösi eljuttatott a címzettekhez.

Ugyanitt korabeli ruhákba öltözve fotózkodhattak. Az elkészült képeket egy korabeli újság címlapjára is kinyomtatva eltehették emlékül erről a napról.

A program célja elsősorban az volt, hogy a Kőbányán élők „megérezzék” és megszeressék lakóhelyüket, rácsodálkozzanak annak értékeire, és azonosuljanak a hely szellemével.

A rendezvényt, a nagy sikerre való tekintettel szeretnénk folytatni; más városrészi területeket felölelve, más történeteken és kreatív tapasztalások mentén.

GENIUS LOCI 1 (PDF)
GENIUS LOCI 2 (PDF)
JÁTÉKLAP (PDF)

 
Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Nonprofit Kft. - 1105 Budapest, Szent László tér 7-14 Tel:(+36-1)260-9959 információ/fax: (+36-1)262-0379
E-mail: korosi@korosi.org